2012. május 8., kedd

Egy kaja nap....:P

 Előétel:


Apróra vágott zöldségekkel gazdagíthatjukGazpacho

Hozzávalók:70 dkg érett paradicsom, lehetőleg lucullus                  
1 közepes méretű uborka

1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
10 dkg szárított fehér kenyér
1/2 l víz
4 evőkanál olívaolaj
1 bő evőkanál borecet

frissen őrölt feketebors
Elkészítés: A paradicsomokat leforrázom, majd lehúzom a héjukat. Félbe vágom, kimagozom és utána apróbb darabokra metélem és egy nagy tálba teszem. Mellérakom a szintén darabokra metélt, korábban meghámozott uborkát, a paprikadarabokat, majd melléteszem a fokhagymát, a fűszereket, az olajat és a borecetet. A már egy napja ázó szikkadt kenyeremet kicsit kinyomkodom és szintén a tálba teszem. Botmixer segítségével igen alaposan elsimítom az egészet. Ezután megkóstolom, és ha mindent rendben találtam, akkor jegesen hideg vízzel felöntöm. Ha van kedvem és szeretnék szép, homogén levest, akkor leszűröm és úgy tálalom. A leveshez fokhagymás olajban pirult croutonokat kínálok.


Főétel:

Aszaltszilvás csirkemell


Aszaltszilvás csirkemell
Hozzávalók:
  • 2 szép csirkemell,
  • 20 szem vörösborban főtt aszalt szilva,
  • 1 db tojás,
  • 3-4 evőkanál liszt,
  • 1 dl tej,
  • 2 szem összetört szegfűszeg,
  • 1 evőkanál sós mogyoró (vagy mandula),
  • ízlés szerint só és törött fehér bors
Elkészítése:
A csirkemelleket úgy csontozzuk ki, hogy 4 tömör húsdarabot kapjunk. A fél csirkemelleket húskalapáccsal kissé kiverjük. Ügyeljünk arra, hogy a hús ne szakadjon el, hogy tölthető legyen. Az aszalt szilvát lecsöpögtetjük, kimagozzuk, és a mag helyére darált sós mogyorót teszünk. Az éles, hegyes késsel felszúrt csirkemell darabba 5 szem töltött szilvát teszünk, majd a nyílást hústűvel vagy fogvájóval összetűzzük. A tojást habosra verjük, és a szegfűszeggel, a borssal megfűszerezzük. 1 dl vörösboros szilvalevet hozzáöntünk, és annyi liszttel keverjük össze, hogy a szokásos palacsintatészta sűrűségű masszát kapjuk belőle. A megtöltött húsdarabokat megsózzuk, ezután lisztbe és a tésztába mártva 170 fokra felforrósított olajban 8-10 perc alatt szép pirosasbarnára megsütjük. A lecsöpögtetett szilvás csirkemellet párolt rizzsel tálaljuk. Kissé munkaigényes, de igazi különlegesség.


Desszert:
 

Málnás Barackos tiramisu
 
Málnás-barackos tiramisuHozzávalók:

250 g kajszibarack
150 g babapiskóta                                           
100 ml feketekávé                                        

Krémhez:                                                                

200 g málna
5 evőkanál baracklikőr
2 tasak Dr. Oetker Tiramisu Krém
150 ml tej
200 ml hideg habtejszín
1 tasak Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor

Ezenkívül:


Kakaópor (cukrozatlan) a díszítéshez

Előkészítés:


A kajszibarackot megmossuk, lecsöpögtetjük, félbe vágjuk, kimagozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk.

Elkészítés:


A babpiskótát szorosan egymás mellé egy üvegtálba (kb. 25 x 18 cm) fektetjük. A lehűtött kávéval meglocsoljuk. A barack szeleteket a piskótára fektetjük.
A tiramisu krémet a tasakon lévő használati utasítás alapján, de 150 ml tej és 200 ml habtejszín keverékével és a Bourbon vaníliás cukorral felverjük, majd hozzákeverjük a baracklikőr. A málnát óvatosan a krémbe forgatjuk. A krémet a barack szeleteken egyenletesen elsimítjuk, tálalás előtt néhány órára hűtőszekrénybe helyezzük. Tálaláskor a desszertet kakaóporral meghintve díszítjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése